top of page
  • KlasseRunning

Klachten aan de onderkant van mijn voet, heb ik een fascia plantaris?

Kom hieronder meer te weten over de fascia plantaris. Veel leesplezier!

De fascia plantaris is een peesplaat die onder de voet van de hak (calcaneus) naar de tenen loopt. Plantaris of plantair betekent in dit geval onder de voet. Een fascia is een bindweefselvlies dat om een spier of spiergroep zit. Deze is erg sterk en zorgt ervoor dat de voetboog omhoog wordt houden.

Als je op de tenen staat of bij de afzet tijdens het hardlopen kan de achillespees via de hak krachten overbrengen op deze fascia plantaris. Alles staat dus met elkaar in verbinding!

Onderscheid in klachten van de fascia plantaris Het is belangrijk dat er onderscheid wordt gemaakt tussen twee verschillende soorten klachten aan de fascia plantaris. Als er een inflammatoir proces aanwezig is spreek je van een fasciitis plantaris. De fascia is dan ontstoken. Als er degeneratie in de peesplaat aanwezig is spreek je van een fasciosis plantaris. Een fasciosis plantaris gaat soms gepaard met een hielspoor (botwoekering) aan de onderzijde van de hak. Onderzoek wees uit dat er bijna altijd een degeneratief beeld is van de fascia plantaris en niet van een inflammatoir proces. Je hebt het dan over een vorm die het meest voorkomt als fasciosis en niet van een fasciitis. Vaak wordt de benaming fasciitis plantaris genoemd. Eigenlijk klopt dit dus niet! Locatie De meeste belasting valt op de binnenzijde van de voetboog, van de binnenkant van de hak naar de eerste teen. Symptomen

  • Pijn op de binnen- en onderzijde van de voet en deze regio is pijnlijk bij aanraking.

  • Je kan de pijn vaak exact aanwijzen.

  • Pijn in de ochtend bij het opstaan uit bed of bij het opstaan na een tijd gezeten te hebben.

  • De pijn kan minder worden als je een stukje hebt gewandeld.

  • Klachten kunnen weer erger worden als je langdurig staat, wandelt of aan hardlopen doet.

Oorzaak van een fasciosis plantaris Er wordt gedacht dat de klachten ontstaan na een overbelasting van lang staan of hardlopen die zo scheurtjes geven aan het weefsel. Verder is er door risicofactoren meer kans op het ontstaan van de hielklachten.


Oorzaak van een fasciitis plantaris

Dit is een inflammatie en kan komen door een chronische irritatie van de fascia plantaris of door letsel, zoals een scheur in de fascie.

Verder zijn er intrinsieke en extrinsieke risicofactoren waardoor klachten sneller kunnen ontstaan. Hier ga ik op dit moment niet verder op in.


Uitleg van het windlass mechanisme in relatie tot de fascia

plantaris

Een “windlass” is de strakheid van een kabel. De fascia plantaris wordt gezien als deze kabel die tussen de hak en de tenen loopt. Als je op de tenen staat of tijdens de afzet met het hardlopen wordt de peesplaat uitgerekt en er komt meer spanning op te staan. De trekkrachten kunnen worden overschreden als je kijkt naar de risicofactoren.

Dan kan je bedenken dat er blessures kunnen ontstaan aan de peesplaat.

Behandeling

De behandeling bestaat uit meerdere punten. Ben je benieuwd welke dit zijn? Ik schrijf per blessure altijd een protocol gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek over een bepaalde klacht. In een blog lees je onderdelen daarvan. Wil je nog meer weten over de fascia plantaris? Stuur me een berichtje! Je weet me te vinden.

Comments


bottom of page