top of page
  • KlasseRunning

Achillespeesklachten, help wat nu!

Kom hieronder meer te weten over de achillespees en wat kan je doen bij klachten? Veel leesplezier! Inhoud klacht en anatomie

De achillespees komt vanuit de kuitspieren (gastrocnemius en soleus) en hecht aan op het midden op het hielbeen (calcaneus). Op deze pees komen enorm veel krachten (statisch als dynamisch van 2 - 3 keer het lichaamsgewicht en met sporten tot 10 keer). Vooral met afzetten tijdens het wandelen en hardlopen en springen. Ongeveer 2 – 3 per 1000 volwassenen krijgt te maken met achillespeesklachten. Bij sporters als niet-sporters kan het voorkomen. Klachten komen voor in de midportie (middenstuk) en is 2 cm of meer boven de aanhechting gelokaliseerd. Een insertie tendinopathie (aanhechting) is gelokaliseerd binnen de eerste 2 cm van de aanhechting van de achillespees op het hielbeen. Zie de rode plekken voor locaties van blessures van de achillespees.

Achillespeesklachten kunnen acuut voorkomen (tot 6 weken) of chronisch (al langer bestaande klachten).


Symptomen

  • Stekende of zeurende pijn in pees (2 – 7 cm boven de aanhechting pees gemeten) en bij licht knijpen in de pees is dit pijnlijk.

  • Zwelling van de pees

  • Pijn tijdens dagelijkse activiteiten of tijdens en/of na het sporten. Bij erge klachten later ook in rust.

  • Er is ochtendstijfheid aanwezig en pijn bij opstaan na lang zitten.

  • Lokale warmte, een verminderende flexibiliteit in de kuit en enkel kunnen aanwezig zijn.


Oorzaken achillespeesblessures Er zijn veel factoren die achillespeesklachten veroorzaken. Vaak is het een combinatie van meerdere factoren. Hieronder heb ik er enkelen genoemd. Het is belangrijk te weten dat er sprake is van een gestoord regeneratieproces in de pees en niet van een ontsteking. Er kan een overbelasting ontstaan door een te snelle toename van trainingskilometers, snelheidstrainingen, verandering ondergrond (scheve weg, gladheid of heuvelachtig) met te weinig herstel voor de achillespees.

Er is een verzwakking van de romp- of bilspieren aanwezig of een verminderende flexibiliteit van de kuitspieren.


Een afwijkend hardlooppatroon wordt ook vaak gezien. Bij een loopanalyse wordt gezien dat er meer op de buitenzijde van de voet wordt geland en een afgenomen voorwaartse progressie tijdens de afzetfase is aanwezig.

Behandeling

Behandeling bestaat uit het tijdelijk staken van provocerende (sport)belasting. Het doen van niet-provocerende belasting zoals fietsen of zwemmen kan wel worden uitgevoerd. Daarbij kan het losmaken van de kuitspieren, zowel rollen van de kuit als het rekken, verlichting geven. Er wordt gekeken of er een enkelblokkade aanwezig is en zodoende wordt dit gewricht gemobiliseerd.Ook zal het "zieke" peesweefsel moeten worden vervangen door gezond weefsel en dat kan worden gedaan door het trainen van de pees met excentrische oefeningen. Daarnaast zullen ook andere stabiliteits- als krachtoefeningen voor de romp en onderbeen worden meegegeven want meer dan lokaal behandelen zal zeker nuttig zijn!


Corticosteroïden Kunnen kort, enig effect hebben. Op langer termijn is er een ongunstig effect. De injecties kunnen de duur van de blessure verlengen en de kans op een spierscheur groter kunnen maken.


Operatie

Operatie wordt beschouwd als een optie wanneer conservatieve therapie niet helpt (in het geval van 25% van chronische pijnklachten). Een operatie wordt niet gedaan vóór 6 maanden met conservatieve therapie. Bij een operatie is er de optie dat ze het littekenweefsel weghalen. Heb altijd goed contact met de arts hierover. Het herstel zal daarbij lang zijn: 4 - 12 maanden.


Hopelijk ben je weer wat wijzer geworden! Heb je vragen en wil je meer weten over de achillespees of ben je nieuwsgierig wat de oefeningen inhouden, dan weet je mij te vinden!

Comentarios


bottom of page