top of page
  • KlasseRunning

Create New Goals!


We zitten in een periode dat evenementen als hardloopwedstrijden schaars zijn. Lukt het jou nog om met de juiste hoeveelheid motivatie hard te lopen? Wat is jouw doel? Doe je het sporten op dit moment om fit te zijn en te blijven, wil je je nog verbeteren met je snelste tijden of wil je gewoon een bepaalde afstand hebben gelopen zoals een halve marathon?
Voordat je weer een start maakt met een volgende training, vraag je je dan het volgende af:

  • Bedenk wat je wilt bereiken. Stel doelen vast die inspirerend en uitdagend, maar die ook realistisch zijn. Het stellen van nieuwe doelen geeft jou meer energie, plezier en motivatie en dat merk je meteen!


  • Waarom is het goed om nieuwe plannen te maken? Het geeft je een frisse start. Plannen zorgt ervoor dat je structuur aanbrengt. Dit geeft rust en focus. Bovendien ga je merken dat het een tijdje ook een positieve impact heeft in het dagelijks leven en dit zorgt ervoor dat jij volledig voor je doel kan gaan! Een nieuw doel geeft je zelfvertrouwen, motiveert je om door te gaan als je je afvraagt waarom je iets doet als het zwaar is. Zie het als een nieuwe uitdaging.


  • Hoe zou ik mijn doelen kunnen stellen? Heel makkelijk is het om te zeggen dat je als doel fit wil blijven met hardlopen. Dit is echter vaak niet concreet genoeg voor jezelf. Als je echt een stapje verder wil komen zul je je specifiek moeten afvragen wat voor niveau je graag zou willen behalen. EN hoe ga ik dit bereiken? Het gebruik van de SMART criteria kan je hierbij helpen de juiste structuur te geven voor het stellen van nieuwe doelen. Denk aan meerdere doelen stellen die niet te groot zijn en te lang duren, anders is de kans groot dat je ze niet haalt. Voorbeelden die je in je achterhoofd kan houden zijn: ik wil een halve marathon lopen. Ik wil deze finishen onder de 2 uur. Ik wil winnen van mijn hardloopmaatje die ook meedoet.


  • Hoelang duurt het om mijn doelen te behalen? Stel korte, middellange en lange termijndoelen. Dit om jouw motivatie gedurende de gehele periode vast te houden. Het stellen van termijndoelen: Kort binnen 1 maand Middellang tot en met 3 maanden * Lang voor het komende jaar **

* Focus je bij de middellange termijndoelen al op grotere plannen zoals bijvoorbeeld het verbeteren van je hardlooptechniek. ** Denk aan het lopen van een bepaalde wedstrijd. De korte - en middellange doelen zullen in de tussentijd onderdeel uitmaken van dit einddoel.


  • Zou ik mijn doelen moeten vergelijken met andere hardlopers? Dit is erg verleidelijk. Het mooiste zou zijn om gefocust te blijven op jezelf. Je hebt zelf controle op jouw eigen trainingen en wedstrijden. Je kan niet voor andere tegenstanders plannen wat er gebeurt. Het hiermee vergelijken en mee bezighouden kost veel energie en kan zelfs een negatieve impact geven op jouw prestaties. Wat je wel kan doen is te kijken wat het doel is van iemand anders en daaruit inspiratie halen. Gebruik dit voor jouw eigen proces om tot jouw einddoel te komen!

 

Het gebruik van de SMART criteria om nieuwe hardloopdoelen te creëren


Specifiek --> Maak jouw doel expliciet genoeg. Gebruik daarbij de vragen als: wat hoop ik te bereiken? Waarom wil ik dit? Waar ga ik dit bereiken? En maak dit meteen actief voor jezelf door in te plannen wanneer en hoe je dit gaat uitvoeren. Voorbeeld: Ik wil over 4 maanden een halve marathon lopen binnen 2 uur tijdens een hardloopwedstrijd die bij mij in de buurt wordt gehouden.

Meetbaar --> Hoe ga ik de doelen bereiken. Ga ik een schema aanhouden en gebruik ik apps om mijn progressie bij te houden? Je kan je ook laten begeleiden door een hardlooptrainer. die het schema aanpast aan je vorderingen.

Acceptabel --> Doelen die onrealistisch zijn kunnen je uiteindelijk demotiveren. Kijk goed en stem af met jouw trainer wat voor jou bereikbaar is.

Realistisch en Tijd --> Stel hierin jouw verschillende termijndoelen vast (korte, middellang en lang). Kijk wat ik minimaal moet doen om het doel te behalen. Lukt het om met mijn andere bezigheden het schema met het aantal trainingen te volbrengen?

Mission completed!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page