“Een man van 45 jaar loopt regelmatig hard en doet dit al jaren bij een loopgroep. Een keer tijdens een training waarin hij aan het versnellen is voelt hij opeens een heftige pijnscheut opkomen in de achterzijde van het bovenbeen. Hij moest meteen stoppen want hardlopen ging echt niet meer. Ik ben strompelend naar huis gegaan, zei hij achteraf”.
In het geval bij deze meneer is er sprake van een acute hamstringblessure. Daarbij kunnen de volgende symptomen de dag na het hamstringletsel zichtbaar zijn afhankelijk van de ernst:
Er is (lichte) pijn in rust aanwezig aan de achterzijde van het bovenbeen.
Een blauwe plek is op de pijnlijke plek te zien is en de temperatuur kan verhoogd zijn in deze regio.
Bij traplopen kan hij minder kracht zetten op het been.
Zitten gaat niet lang door druk op het bovenbeen, met wandelen is er pijn en hardlopen is zeker niet uitvoerbaar.
Meer achtergrondinformatie: De anatomie van de hamstrings
De hamstrings bestaan uit drie spieren namelijk de m. Biceps femoris (buitenzijde en bestaat weer uit twee delen), m. Semimembranosus en m. Semitendinosus (semi's). De m. biceps femoris zorgt ervoor dat de knie kan buigen en dat je hem naar buiten kan draaien. Een deel zorgt ervoor dat je het bovenbeen als het ware naar de heup kan toe bewegen (buigen). De semi's hebben net als de bovenstaande spier dezelfde functie over de heup, maar ze draaien de knie naar binnen. Bij de hamstringblessure van de meneer hierboven gaat het waarschijnlijk om een scheurtje in de spier van de Biceps femoris. Dit gebeurt vaak bij sprinten. De semi’s zijn meer aangedaan bij een beweging waarbij er een andere rek aanwezig is van de hamstrings. In een andere blog ga ik hier verder op in.
Uitleg op het moment van het ontstaan van hamstringletsel
Vlak voordat de voet de grond raakt tijdens het sprinten worden de hamstrings maximaal op rek gebracht in de knie en in het heupgewricht. Dit noemen we een excentrische rek van deze spieren en deze worden op dit moment enorm aangespannen om de beweging van het naar voren zwaaiende been af te remmen. Als dit niet gebeurt, te laat of schieten de hamstrings hierin tekort, dan kan er een scheurtje optreden. Je kan je voorstellen dat als de sprintsnelheid toeneemt, er meer excentrische kracht gevraagd wordt van de hamstrings.
Gradaties hamstringletsel
Je hebt verschillende gradaties als het gaat om dit letsel. Zie deze hieronder benoemd.
Graad 1: een milde verrekking of kneuzing. Mogelijk zijn er een aantal spiervezels kapot gegaan. Er kan een lichte zwelling aanwezig zijn, maar er is geen bewegingsbeperking of krachtsverlies aanwezig.
Graad 2: matige verrekking of lichte ruptuur (scheurtje). Er is meer schade van de spier en een fors krachtsverlies.
Graad 3: ernstige ruptuur. Volledige ruptuur en ernstig krachtsverlies.
Aanwezigheid van de volgende risicofactoren kunnen het ontstaan van een hamstringblessure vergroten:
Een disbalans tussen de excentrische hamstringkracht en de concentrische quadricepskracht is een erg belangrijke! Meer dan 15% verschil in waarde tussen deze twee kan een disbalans geven en letsel in de hamstring veroorzaken.
Een vermindering in kracht van de hamstrings.
Bij het einde van een zware training of wedstrijd is gezien dat de kracht van de hamstrings meer afnemen dan de quadriceps (voorzijde bovenbeenspieren). De sprintkwaliteit kan afnemen waardoor indirect ook blessures kunnen ontstaan.
Een hamstringblessure is eerder meegemaakt. Het risico na een eerdere hamstringblessure geeft dubbel zoveel kans. Dit wordt veroorzaakt door littekenweefsel, onvoldoende herstel en/of functionele compensaties.
Een sterke verkorting van de voorste heupspieren (van juist de andere kant dan waar je de hamstringblessure hebt). Het bekken kantelt waardoor de hamstrings meer moeten werken.
Leeftijd is geen risicofactor, wat vaak wel wordt gedacht.
Behandeling
Als je een acute hamstringblessure ervaart is het erg belangrijk dat je er een specialist naar laat kijken! Dit om de juiste diagnose te stellen zoals een verrekte of gescheurde hamstring, maar ook om het herstel goed te laten verlopen en een kans op recidief letsel te voorkomen. Daarbij wil jij natuurlijk weer z.s.m. weer pijnvrij sporten!
Wat kan ik zelf doen aan een hamstringblessure Het herstel is afhankelijk van de ernst van de graad. Het is belangrijk rust te nemen om je lichaam eerst zelf het kapotte weefsel op te laten ruimen. Blijf hier dan ook vanaf en masseer de hamstring niet. De eerste 5 dagen kan je met krukken lopen om het been te ontlasten als je daar veel moeite mee hebt, echter wil je daar weer z.s.m. vanaf. Je kan vanaf 5 dagen proberen weer te fietsen, als dat gaat met zitten en in een zeer lichte versnelling. Hardlopen wordt sterk afgeraden.
Met fysiotherapie krijg je verschillende oefeningen mee die de belastbaarheid van de hele keten weer verhoogt en samen streef je naar een snelle genezing. Ook krijg je adviezen mee over wat je wel en niet kan doen. De revalidatie is uiteraard in stappen. Het vergt wat geduld bij deze aandoening, maar samen met de fysiotherapeut moet dit goed komen! :-)
留言