top of page
  • KlasseRunning

Alles wat je moet weten over Dry Needling!


Wat is dry needling? Dry needling is een redelijk nieuwe vorm van fysiotherapie. Het doel van de behandeling is om de spieren te laten ontspannen. In spieren kunnen namelijk spierknopen (triggerpoints) ontstaan en deze kunnen jou klachten geven waardoor je minder goed kan bewegen. Er wordt gebruik gemaakt van een dun naaldje (volledig steriel en gekeurd volgens de richtlijnen van fysiotherapie) die naar de spierknoop toe beweegt en helpt de doorbloeding weer op gang te brengen.

Wat zijn triggerpoints? Triggerpoints zijn harde, drukgevoelige pijnpunten die uitstraling kunnen geven, maar ook stijfheid en krachtsverlies waardoor er bewegingsbeperkingen ontstaan. Ook is de doorbloeding in dit gebied verminderd. Soms kan je duizeligheid of wazigheid ervaren als er triggerpoints bijvoorbeeld in de nek aanwezig zijn. Triggerpoints kunnen ontstaan zijn na een ongeluk of sportletsel of na een langdurige overbelasting.


Hoe ziet een behandeling van dry needling eruit? Er wordt eerst een indicatie gemaakt of er dry needling wordt toegepast. Er wordt gekeken of er 1 of meerdere triggerpoints aanwezig zijn. Is er een indicatie dan wordt er gestart met het desinfecteren van de regio. Dan wordt er een naaldje ingebracht (zie illustratie), hier voel je zelf niets van. Als de spier wordt aangeprikt spant deze zich kort aan en dit kan je kort voelen, maar daarna zal deze zich snel ontspannen en kan de spier weer beter bewegen.

Dry needling is een handige manier om de spieren los te maken, maar de behandeling zal niet alleen hieruit bestaan. Het is een mooie aanvullende techniek om daarnaast beter de oefeningen uit te kunnen voeren. De uren na de behandeling kan de geprikte regio wat stijf aanvoelen, maar dit trekt vanzelf weer weg. Je hoeft niet perse rust te houden.

Houd er wel rekening mee dat je geen zware training of wedstrijd plant op de dag van deze behandeling.

Hoeveel behandelingen heb je nodig om een effectief resultaat te merken? Dit is per persoon verschillend. Meestal heb je 2-3x nodig en de frequentie van de behandelingen is 1x per week. Soms als het erg vast zit heb je wat meer behandelingen nodig. Dry needling is daarbij een ondersteunende techniek en wordt niet langdurig toegepast.

Bij welke aandoeningen kan je dry needling toepassen? Eigenlijk bij vele klachten waarbij je merkt dat je spieren strak staan of stijf aanvoelen met uitstraling daarbij.

Hoofdpijn-, rugklachten en sportblessures zijn goede voorbeelden waarbij deze behandeling wordt toegepast.

Wanneer kan je geen dry needling gebruiken?

Er zijn wat contra-indicaties zoals een zwangerschap, een pacemaker, je een verhoogd risico op een infectie hebt of aan de bloedverdunners zit, je koorts/griep hebt of een allergie voor naalden hebt. Ook als je bang voor naalden bent is het niet verstandig dry needling uit te voeren. Bij al deze contra-indicaties worden er andere losmaaktechnieken gebruikt.

Is dry needling een veilige behandelmethode? Een fysiotherapeut die deze behandelmethode gebruikt is dry needling gecertificeerd. KlasseFysio voldoet aan alle eisen om dry needling veilig en vakkundig toe te passen.

Worden er extra kosten gemaakt als er in de behandeling gebruik wordt gemaakt van dry needling?

Deze behandeling valt binnen een normale fysiotherapeutische behandeling en er worden geen extra kosten in rekening gebracht. Daarbij heb je geen verwijzing nodig van de huisarts of specialist, maar kan je gewoon direct een afspraak maken.


Heb je nog een andere vraag? Stuur een appje of een mailtje. Wil je een afspraak maken? Zie hieronder de gegevens.

E: info@klasserunning.nl Tel: 0653563201

Comments


bottom of page